torsdag 1 maj 2014

5 Myrors reflektioner från Hunneberg


Vi hade verkligen vädret med oss!

Den 29 April åkte vi i klass A till Hunneberg för en spännande exkursion. Dagen började med en kort genomgång av schemat och sedan traskade vi iväg i riktning mot sjön Eldmörjan. Framme vid sjön tog vi en snabb fika och sedan blev vi i klassen indelade i två grupper och vi i gruppen ”5 myror” fick börja med att håva efter djur och insekter i sjön med Mia. 

Hmm, vad kan det vara?
 Vi hittade många olika slags djur och insekter – många fler än vi hade förväntat oss! Vi hittade bland annat en flicksländelarv, en nattsländelarv, en dykare och en skräddare. Vi märkte dock att det kan vara ganska klurigt att artbestämma. Vår största upptäckt var alla paddor som fanns i sjön! Vi såg även paddor som simmade uppe vid vattenytan och som låg och ”solade” på vattenytan. Vi lärde oss även att hos paddorna bär honorna runt hanarna på ryggen under parningen.

Vi såg en padda som Chatrin från Jordgubbarna fångade på bild


När vi hittat en del djur och insekter hade vi en liten ”utställning” tillsammans i hela gruppen för att kika på vilka spännande varelser vi hittat i sjön.

Efter detta fick vi följa med Anna och gå på upptäcktsfärd i skogen. Under vår promenad stannade vi till vid en myrstack där vi fick lukta på myrsyra som myrorna sprutar ut när de känner sig hotade och upptäckte att den luktar som ättika.

Väl framme i skogen, som var en blåbärsgranskog fick vi undersöka de olika skikt som finns i skogen: bottenskikt, fältskikt, buskskikt och trädskikt.

Vilken ska bort?
 Efter lunchen höll vi 5 myror i vår aktivitet som var en variant av Magnus och Brasses ”Lattjo-Lajbanlåda” och som gick ut på att se likheter och skillnader mellan föremål vi hittat i vår närmiljö: i detta fall skogen.

Tittut!
 Blåklockorna höll även sin aktivitet som vi tyckte var riktigt rolig! Vi fick ett litet troll som vi skulle bygga ett hus till och vi gick ”all-in” i denna uppgift! Vi var dock tvungna att avbryta vårt bygge och styra vår kosa mot Västra Tunhem och dess kalkstensgrottor och alkärr.

Den 900 år unga eken
Alkärret
Kalkstensgrottan
Efter en spännande rundvandring avslutades vår dag och vi åkte trötta, men glada och nöjda, hem med många nya erfarenheter. 

 Hälsningar från 
Camilla, Helena, Linda, Johanna och Karolina. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar