onsdag 23 april 2014

Vitsippornas recension av experimentböcker studiegruppsuppgift v. 22

Barnens egen experimentbok
Boken jag valde var Barnens egen experimentbok av Berndt Sundsten och Jan Jäger (2002). Boken innehåller runt 35 experiment i olika svårighetsgrad. Boken berör experiment om bland annat luft och vatten men också om människokroppen och våra sinnen. Gemensamt för experimenten är att de innehåller sådant som är lättåtkomligt och som man vanligtvis har hemma eller på förskolan. Boken förklarar exempelvis ytspänning och friktion på ett enkelt sätt vilket underlättar för pedagoger när de utför experimenten tillsammans med barnen. Det finns också en del fakta, som om isberg vilket kan vara intressant att veta mer om. Experimentbeskrivningarna sker i steg; 1, 2, 3 och så vidare vilket förenklar när de ska utföras. Efter beskrivningarna följer också en förklaring på varför det (förhoppningsvis) blev som det blev. Boken innehåller också tydliga tecknade bilder vilka ger experimenten en djupare förståelse. Jag tycker att boken skulle fungera bra att använda på förskolan men också i skolans värld och skulle rekommendera den.
Av: Johanna Brants

Experimentet som jag valde att göra inför studiegruppskamraterna rör statisk elektricitet. Ett mycket enkelt men ändå häftigt experiment. Jag hade förberett ett antal små pappersbitar och hade med mig en plastkam. Jag strödde ut pappersbitarna på ett bord, kammade mig med kammen och förde den sedan mot pappersbitarna. De hoppade då upp på kammen för att sedan hoppa ner igen.



Lilla labbet – Forskarskola för nyfikna
Jag har valt ett experiment ur boken ”Lilla labbet [forskarskola för nyfikna]”, skriven av Mick Manning och Brita Granström. Boken innehåller först en förklaring på vad en forskare är och gör och hur viktigt det är med anteckningar. Sedan följer olika experiment och upptäckter under olika rubriker som materia, energi, luft och vatten, krafter, elektricitet, friktion m.m. Boken har ett enkelt upplägg med enkla beskrivningar och en kort förklaring till varje rubrik och experiment. Under varje rubrik finns det mellan 3 till 4 experiment som kan göra att man får större förståelse för t.ex. friktion. Dessutom finns det forskartips i marginalen med lite fakta och hur man kan utveckla och gå vidare med ämnet. I slutet finns en ordlista där man kan slå upp svåra ord och läsa vad de betyder. Illustrationerna är färgglada och tydliga. Jag tycker boken verkar bra och barnen kan vara med och titta på bilderna vilket kan ge lust att upptäcka och utforska mer inom de olika områdena.
Av. Julia Rosén

Jag valde ett experiment under rubriken "under tryck" där jag med hjälp av en egengjord u-båt och en flaska med vatten fick den att sjunka och flyta när jag tryckte på flaskan. När man klämmer på flaskan tvingar man in vatten i ubåten, den blir tyngre och sjunker. När man sedan släpper taget om flaskan växer luften i u-båten och den flyter igen.




Släpp loss din xperimentlust
 Jag tycker att denna bok verkar bra då man i alla experiment i boken ser bilder på hur man skall göra och det står även vad det är som händer med det man skall göra. Sen är boken även hyfsad lättläst så en 5 åring och åldrarna uppåt kan försöka sig på att läsa boken. Vissa experiment i boken är lätta att genomföra och andra lite svårare, och behöver mera material. Sakerna som behövs för att kunna göra experimenten hittar man i kylskåpet, förrådet eller i garaget och är på så sätt lätt tillgängliga att hitta. Denna bok skulle man kunna använda i en förskola/skola.
Av: Victoria Olsson


 Jag knöt fast skedar mitt på ett snöre sen lät jag skedarna slå mot varandra och lyssnade, då hördes ett klingande, svagt ljud. Sen snurrade jag ändarna på snöret runt pekfingrarna och satte fingrarna i varsitt öra och slog ihop skedarna igen, då uppstod det ett annorlunda ljud.




Berta på nya äventyr
Jag har valt en experimentbok som heter "Berta på nya äventyr, kemiexpriment och sagor från draklandet". Denna bok är speciellt skriver för barn mellan 4-8 år, genom att väcka deras intresse för naturvetenskap och kemi. Boken är uppdelad i olika kpitel, i varje kapitel finns en fristående saga om Bertas olika upptåg i draklandet och bland människor. Avslutningsvis i varje kapitel finns det ett experiment som man gör tillsammans med barnen. Lätta experiment att genomför och inga avanserade grejer att experimentera med.
Tycker det är tydlig beskrivning av innehållet i boken och även om vad som händer omkring Berta och hans/hennes experiment. En bra bok då det finns en saga som är kopplad till varje experiment, blir då lättare för barnen att koppla sagan till experimentet och troligtvis mer intresserade av uppgiften. Tillsammans med boken får man en handocka som är Berta och en storbok med bilder på experimenten och innehållet i experimenten man får även en vuxenhandlednings mapp. Boken är lika bra i förskolan som i skolan, då det finns lite lätta och svåra experiment. 
Av: Moa Kindblad


Mitt experiment som jag valde heter "Mammas drakskrift". Genom att måla med ett stearinljus på ett papper blir det osynlig text. Därefter tog jag en hushållssvamp och målade med vattenfärg på den osynliga texten. Den osynliga texten blev då synlig.




Naturvetenskapliga experiment för yngre barn
Jag har använt mig av boken ”naturvetenskapliga experiment för yngre barn” av Karin Lagerholm. Jag tycker att boken är bra. Boken innehåller många bra experiment som jag skulle kunna använda men också en del experiment som känns lite avancerade för att användas i förskolan. Experiment beskrivningarna är bra och tydliga och har ofta bra förslag på hur man som pedagog kan vidareutveckla experimenten.
Av: Johan Asplund

Experimentet jag valde heter "Hål i flaskan". Jag gjorde ett hål med en nål i en petflaska och fyllde den med vatten. Jag satte på korken och vattnet droppade sakta ut ur hålet. När jag skruvar av korken sprutar vattnet ut p.g.a. att vattnet får mer tryck.



Tom Tits nya tricks
Den bok som jag har valt heter Tom Tits nya tricks och är skriven av Lasse Levemark och Klas Fresk. Boken består av 60 stycken experiment och de är av olika svårighetsgrader. Varje experiment beskrivs med vilken utrustning som behövs, stegvis utförande, praktiska tips och en förklaring av experimentet. Det finns även fotografier på experimentet. På en del experiment finns även fortsättnings förslag.
Eftersom boken innehåller många varierande experiment så tycker jag att den sträcker sig till olika åldrar. Det finns både lättare och svårare experiment. Experimentbeskrivningarna är utformade stegvis så de är lätta att följa om man kan läsa.  Jag kan tänka mig att använda boken i förskolan genom att visa experiment för barnen. Boken i sig är nog lite tråkig och inte så inspirerande för barnen för det är bara text och ett fotografi på experimentet, så det finns inte några bilder att titta på för barnen.
Av: Anna Fock


Jag valde att göra experimentet "Vattenvirvel". Först fyller man en petflaska med vatten och vänder den upp och ner så att vattnet rinner ut, då det bara kan rinna ut en liten mängd i taget. Detta uppstår p.g.a. ett undertryck i flaskan. Jag fyllde flaskan igen men denna gång roterade jag flaskan när den var upp och ner så att vattnet kom i rörelse. Den här gången rinner vattnet ut snabbare eftersom luft kommer in i flaskan genom virvelns centrum.



1 kommentar:

  1. Hej! Kul och få lite tips på olika böcker, och experiment :)

    SvaraRadera